Google rangsorolási szempontok

Domain szintű rangsorolási szempontok

1. Domain Életkora

A domain életkora, bizalmi szempontból lehet meghatározó.

Logikusan egy 10 éves domain név logikusan “erősebb” lehet, mint egy tegnap regisztrált.

Ugyanakkor a Google nem hivatalosan azt közölte, hogy ennek nincs túl nagy súlya az algoritmusokban (tehát ezzel beismerték, hogy azért valamennyi mégis van).

TIPP

Sokan csinálnak olyat, hogy régebben regisztrált, már használatban lévő lejárt vagy eladó domaint regisztrálnak/vásárolnak így kikerülve ezt a tényezőt.

Ha eladó, vagy lejárt domain nevek használatán gondolkodsz, akkor körültekintően kell eljárni, nehogy korábban büntetett, vagy spam-nek minősített domaint használjunk fel. (továbbá lásd 4. faktor)

2. Kulcsszó a fő domainben

Az idők kezdetén ennek nagyobb “ereje” volt, mára nincs nagy jelentősége.

Ugyanakkor, ha a kulcsszót a fő domain tartalmazza, az egyértelműen utal a website témájára, nem csak a Google-nek, de a felhasználónak is.

(pl.: hasznaltauto.hu)

Azonban, pusztán a kulcsszó jelenléte nem garantálja a jobb helyezést!

Kiegészítés:

  1. Azok a domain nevek, amiben előrébb helyezkedik el a kulcsszó, előnyben lehetnek azokhoz képest amiben hátrébb.
  2. Ugyan így számíthat, ha az aldomainben van kulcsszó (pl: kulcsszo.domain.hu)
  3. Teljesen egyező kulcsszavas domain (Exact Match Domain) lehet a legjobb SEO szempontból, de önmagában ez sem garantálja a jobb helyezést.

TIPP

Semmiképpen ne erőltessük bele a kulcsszót a domain névbe, csak azért, hogy benne legyen. Ha van szabad és hangzatos kulcsszavas domain név, akkor persze érdemes lehet használni, de tévhit, hogy minden áron erre kell törekedni

3. Domain lejárat ideje

A domain neveket 1-10 év közötti időre lehet regisztrálni.

Magyarországon a 1-3 év a jellemző (utána meg lehet hosszabbítani).

Egyes források szerint valamilyen súllyal figyelembe veszi a Google a regisztrált domain lejárati idejét, arra a logikára hivatkozva, hogy a hosszabb domain “előfizetés” komolyabb szándékot sugall, ellenben a rövid 1 éves regisztráció, ami komolytalanabb szándékot feltételez.

4. A Domain előélete

Ha egy domain gyakran vált tulajdonost, akkor előfordulhat, hogy a Google reseteli a domain kapcsán előzetesen tárolt adatokat, de az is lehet, hogy korábbi büntetést hordozza, így az új tulajdonosa is “megörökli” ezt.

Egy korábbi Google frissítés szerint a parkolt domain nevek esetén a kereső számításba veszi ezt a tényt a keresőalgoritmusaiban:

https://search.googleblog.com/2011/12/search-quality-highlights-new-monthly.html

5. WHOIS rekord

A titkosított vagy private domain WHOIS azt sugallhatja a Google-nek, hogy valamit rejtegetünk. Ezt maga Matt Cutts említette egyszer, de hogy mennyire kell komolyan venni, az persze kérdéses.

Viszont, ha a domain tulajdonost már korábban büntette a Google valamelyik websiteja kapcsán, akkor könnyen elképzelhető, hogy ez kihathat a többi domain tulajdonára is.

6 . Domain végződés (.hu, .com)

Az ország végződés az adott területen befolyásolhatja a rangsorolást pozitív irányban, ugyanakkor a globális rangsorban hátrány lehet.

Tehát például a .hu végződés nem jó megoldás, ha globális piacra célzunk, már csak azért sem, mert a globális piacokon nem lesz hiteles az amit egy .hu oldalon írunk. Mint ahogy nekünk se lenne hiteles egy török végződésű weboldalon írt magyar cikk.

TIPP

nemzetközi / globális piacra ne válasszunk .hu végződésű domaint. Ha több nyelvű weboldalt tervezünk legyen a magyar nyelvi változat .hu, az idegen nyelvi változat pedig másik .com vagy az adott célpiac országában elfogadott doman végződésen. Ha nem akarunk több domaint, akkor legjobb a .com ahova magyar nyelven is hitelesek leszünk.

Weboldal szintű rangsorolási szempontok

7. SEO Kulcsszavak a Címben (Title tag)

A kulcsszó a címben egyértelműen fontos, ezért szerepeltessük a címben az oldal fő kulcsszavát.

TIPP

Lehetőleg a fő kulcsszót a cím legelején szerepeltessük!

8. Kulcsszó a leírásban (Description tag)

A Google elvileg nem használja a leírást közvetlen rangsorolási szempontból, de közvetetten egy figyelemfelkeltő seo leírás (ami megjelenik a Google találati listában) ha pozitív hatással van a CTR-re (átkattintási arány), az viszont már egyértelműen egy erős jel a Google számára a rangsoroláskor.

TIPP

Használjunk figyelemfelkeltő meta leírást, ezzel elérhetjük, hogy akkor is a mi találatunkra kattintsanak, ha lentebb vagyunk a találati listán.

9. Kulcsszó a H1 tag-ben

A H1 tag egy második címként vagy alcímként viselkedik, de legalábbis kiemelésként szolgál, ez jelzi a keresőnek, hogy ami ide van írva az meghatározó tartalom.

TIPP

SEO szövegírás tipp: mindig szerepeltessük a kulcsszót H1 tag-ben az oldalon!

10. Weboldal tartalom hossza

A tartalom hossza egyrészt jelzés a keresőmotornak, hogy ez egy “komoly” tartalom, másrészt egy hosszú írás természetes módon nagyobb valószínűséggel lefedi a weblap teljes témáját, és tartalmaz minden releváns kulcsszót és kulcsszó szinonimát is, ellentétben a rövid tartalommal.

Több nemzetközi SEO adatelemzés keretében megállapították már, hogy a ~2000 szavas tartalmak szerepelnek legjobban a Google találati lista első pozíciójában.

11. Tartalomjegyzék

Tartalomjegyzék SEO szempontok:

Az oldalon elhelyezett tartalomjegyzék egyrészt segít struktúrálni a tartalmat, segít a felhasználónak arra a részre navigálni, ami őt érdekli.

Ezen felül a tartalomjegyzék belső linkekben gazdag, így segít a keresőmotornak is értelmezni az oldalon belüli tartalmat.

TIPP

Erősen javasolt tehát a tartalomjegyzék használata. WordPress használata esetén több tartalomjegyzék bővítményből is választhatunk

12. Kulcsszó sűrűség

A keresőalgoritmusok a kulcsszó sűrűséget figyelembe veszik a tartalom témájának behatárolásakor, ezért érdemes megfelelő arányban használni.

A kulcsszó sűrűség a szöveg / kulcsszavak arányát mutatja meg.

A túlzásba vitt kulcsszó ismétlés akár árthat is!

De akkor mennyi a megfelelő kulcsszó sűrűség?

Erről megoszlanak a vélemények, de a 1% – 3 % között kulcsszó sűrűség megfelelő lehet.

13. LSI kulcsszavak használata

Az LSI kulcsszavak (témareleváns kulcsszavak, tartalmi szinonímák) használata segít meghatározni a témát, illetve jelenlétük minőségi jelzés a Google-nek.

Különösképpen ha a címben és leírásban is előfordulnak.

TIPP

LSI kulcsszavakat a találhatunk az LSIGraph.com oldalon vagy ha beírjuk a Google keresőbe a fő kulcsszavunkat és legördítünk a találati lista aljára.

14. Betöltési sebesség

A Google nem titkoltan előnyben részesíti a gyors oldalakat, így ez kulcs fontosságú rangsorolási faktor.

(A Google a Chrome böngésző statisztikáit is felhasználhatja a betöltési sebességgel kapcsolatos mérésekre!)

TIPP

Sebesség tesztelésére használható ingyenes eszközök: gtmetrix.com és Google speed insights

15. AMP használata

AMP = Accelerated Mobil Pages

Mivel a Google elvárja a mobilra optimalizált website megoldást, és az AMP segít ezt teljesíteni, azok az oldalak amik AMP kompatibilisek előnyt élvezhetnek.

AZ AMP kompatibilitás egyáltalán nem “kötelező”, ha a website dizájn reszponzív, azaz alkalmazkodik a képernyőmérethez.

16. Duplikált tartalom

A websiteon belül duplikált (ugyan az, vagy nagyon hasonló!) tartalom árthat SEO szempontból ezért ügyeljünk, hogy ez ne forduljon elő.

TIPP

Ha mégis több olyan oldal van, amik tartalmilag nagyon hasonlóak, vagy akár ugyan azok, akkor a rel=”canonical” tag használatával meg tudjuk határozni, hogy melyik oldal az “eredeti”.

17. Képek optimalizálása

A képek fájl neve, címe, alt textje és címkéje mind témarelevancia információk a keresőmotoroknak.

Ügyeljünk rá, hogy a képek keresőoptimalizálása rendben legyen.

18. Tartalomfrissítés

A webhelyen történő tartalom frissítések gyakorisága és mértéke mind jelzés a keresőmotor számára, amit valamilyen súllyal figyelembe vesz.

Ennek jelentőségéről megoszlanak a vélemények a SEO világban: valaki azt mondja, hogy hetente frissíteni kell, valaki szerint ez nem fontos.

Szerintem ez a tartalom / információ jellegétől függ.

19. Kulcsszó a tartalom első részében

Statisztikai elemzés alapján azok az oldalak, ahol a tartalom első 100 szava között előfordul a kulcsszó, gyakrabban szerepelnek a Google első oldalán.

TIPP

szerepeltessük a kulcsszót az első 100 szó között.

20. Kifelé mutató linkek

Tesztekkel megerősített tény, hogy ha értékes, megbízható oldalakra linkelünk, hivatkozunk kifelé az oldalunkról, az növeli az oldal Trust Flow-ját.

A kereső a hivatkozott oldal témáját is figyelembe veszi ennek értékelésekor. A témába vágó és hasznos információk behivatkozása kell legyen a cél.

Ennek ellenkezője is igaz, ha ezek a hivatkozott források gyengék, értéktelenek vagy egyáltalán nem a témába vágnak, az nem tesz jót a mi oldalunknak sem (logikus)

21. Másolt tartalom

Ha a Google azt veszi észre, hogy a tartalmat valahonnan másoltuk (nem kell hogy betűre egyezzen, elég ha nagyon hasonló) akkor elképzelhető, hogy be sem indexeli azt.

Azaz eredeti tartalmat készítsünk, ezt várja a Google is.

22. Oldalra mutató belső linkek

Egy oldalunkra mutató belső linkek száma és minősége is számít. Az az oldal, amire több belső hivatkozás van, fontosabbnak értékeli a keresőmotor mint a többi oldalt amire kevesebb a hivatkozás, és az is számít, hogy a forrás oldal, hogy szerepel a Google-ben.

23. Hibás linkek

Túl sok hibás link (broken link) ami mögött nincs már élő webpage, azt sugallja a Googlenek, hogy a website nem naprakész, elhagyott, így kevésbé tekinti megbízható forrásnak, ami Google rangsorolási szempontból nem túl előnyös.

TIPP

Rendszeresen ellenőrízzük a kifelé mutató linkeket.

24. Affiliate linkek

Az Affiliate linkek olyan hivatkozások, amiken keresztül a látogató egy vásárlási célú oldalra jut.

Ha vásárol, akkor a küldő weboldal tulajdonos jutalékot kap. Ezeket az affiliate célú linkeket a kereső bizonyos számosság fölött nem díjazza.

TIPP

Tegyük “nofollow” típusúra az ilyen linkeket. (nofollow = olyan linkek, amit a google nem követ teljes értékű linkeknek megfelelően)

25. HTML hibák

Ha túl sok HTML és egyéb kódolási/technikai jellegű hiba van az oldalunkon, akkor azt a keresőmotor gyenge minőségű oldalként értékeli, aminek nyilván negatív SEO hatásai lehetnek.

TIPP

A hibákat a Google Search Consoleban követhetjük. Figyeljünk oda a hibákra, és javítsuk ki mindent, amit lehet.

26 PA érték (Page Authority)

A magasabb PA (Page Authority = weboldal hitelessége) értékű oldalak gyakrabban szerepelnek a Google találati listájának elején.

PA növelése minél több minőségi link szerzésével érhető el.

TIPP

A PA érték például itt ellenőrízhető: https://www.seoreviewtools.com/website-authority-checker/ 

27. Weblap URL

Weblapok rövid URL-el, jobban szerepelnek a Google első találatai között.

Ugyan ez igaz azokra a weblapokra amik az URL-ben közelebb vannak a főoldalhoz, és nem mélyen vannak az oldal hierarchiában.

Végül Kulcsszó az URL-ben is erősítheti a SEO eredményét az oldalnak.

A Google szerint ez csak kis súllyal számít. (de számít)

28. Manuális beavatkozás

A Google hivatalosan nem ismerte el, hogy manuális beavatkozást használnának a keresési rangsor befolyásolására, viszont van egy szabadalom, amit ők jegyeztek be és pont erről szól: https://www.google.com/patents/US7096214

29. Felsorolás és számozás

A tartalom strukturálása felsorolással és számozással általában segítenek a tartalom áttekinthetőségében, így növelik a felhasználói élményt.

A felhasználói élmény pedig mérhető és fontos rangsorolási szempont.

30. Sitemap page prioritás mező

A Sitemap XML-ben felsorolt weblapoknak prioritás állítható be, ez egy 0.0 és 1.0 közötti szám. Alap esetben ez 0.5.

Az itt meghatározott érték rangsor szempontjából számíthat valamilyen súllyal, bár a Yoast SEO pluginból is kikerült ez az opció, így nagy jelentőséget nem biztos, hogy érdemes neki tulajdonítani.

További infó a sitemap-ről: https://www.sitemaps.org/protocol.html 

31. Több Kulcsszó jó helyezéssel

Ha egy weblap több kulcsszóra is jól szerepel a Google-ben, akkor az önmagát erősítve pozitív hatással lehet minden egyéb kulcsszó helyezésre.

Emiatt érdemes lehet olyan kulcsszóra is javítani az adott oldalt, ami nem a fő kulcsszó.

Mivel a fő kulcsszóra On-page SEO módszerekkel optimalizálunk, ezeket külső és belső linkekkel lehet erősíteni.

32. Weblap életkora

Egy régóta létező és folyamatosan frissített weblap a Google szemében értékesebb mint egy sosem frissített, vagy teljesen új weblap.

TIPP

Érdemes időnként átnézni a fő tartalmakat és megvizsgálni, hogy az még mindig aktuális, naprakész információkat tartalmaz, időnként érdemes “ráncfelvarrni” a tartalmakat.

33. Tartalom elrendezése

Ismét egy felhasználói élményt célzó szempont.

A tartalom elrendezése legyen áttekinthető, ne használjunk olyan megoldásokat, amik megnehezíti a látogató információhoz jutását: A Google guideline szerint a fő tartalomnak azonnal láthatónak kell lennie, ezért a tartalom elrendezése legyen ennek megfelelő.

34. Minőség vs. hasznosság

A Google szerint egy minőségi tartalom nem feltétlenül hasznos, így inkább az utóbbi a mérvadó.

Törekedjünk tehát a használható és hasznos tartalom készítésére.

Website szintű rangsorolási szempontok

35. DA érték (Domain Authority) 

A statisztikák szerint, (nem meglepő módon) a magasabb DA (Domain Authority = Domain hiteleség) értékű domainen lévő oldalak gyakrabban szerepelnek a Google találati listájának elején.

ellenőrzés: https://www.seoreviewtools.com/website-authority-checker/

36. Kapcsolati információk

A Google állítása szerint, előnyben részesíti azokat az oldalakat ahol van “megfelelő számú kapcsolati információ” (NAP):

NAP = Name Address Phone number = Név, Cím, Telefonszám

37. Website architektúra

A jól felépített, jól struktúrált website segít a Googlebotoknak hozzáférni és bejárni a webhelyet, így megfelelőn tudja indexálni a tartalmat és behatárolni annak tematikus felépítését is.

38. Website frissítés gyakorisága

SEO szakemberek szerint rendszeres, új tartalom publikálása elvárt egy SEO barát weboldaltól, ezzel szemben a Google nemrég cáfolta ezt a feltételezést: https://twitter.com/JohnMu/status/971098008644407297

39. Webhelytérkép

Ha van webhelytérkép, az segít a keresőnek feltérképezni a websiteot, akár olyan oldalakat is, amire nincs belső hivatkozás.

https://support.google.com/webmasters/answer/156184?hl=hu

40. Website rendelkezésreállás

Ha egy website gyakran vagy sokáig nem elérhető, pl szerver problémák miatt, akkor az végső esetben deindexálást is eredményezhet.

Erre érdemes tehát odafigyelni. Ha elismert tárhely szolgáltatónál hosztoljuk a websiteot, ettől nem kell tartani.

41. SSL tanusítvány (HTTPS használata)

A Google egyértelművé tette, hogy ez egy rangsorolási szempont, tehát használjunk HTTPS-t ha lehet.

https://webmasters.googleblog.com/2014/08/https-as-ranking-signal.html

42. Adatvédelmi nyilatkozat és felhasználási feltételek oldal megléte

Ezek az oldalak azt sugallják, hogy a website megbízható.

Nem csak a Googlenek, de a látogatónak is.

Nem beszélve arról, hogy a GDPR óta az adatvédelmi nyilatkozat kvázi kötelező is.

43. Duplikált Meta adatok

A websiteon belül többször, több oldalon is előforduló, megegyező title tag vagy meta leírás (meta description) SEO szempontból káros, ezért kerülendő.

Site audit eszközökkel könnyen ellenőrízhetjük ennek a teljesülését, illetve ha wordpress-t használunk akkor a Yoast SEO plugin is jelez, ha ezzel gond van.

44.  Breadcrumbs navigáció

Ez egyértelműen javítja a felhasználói élményt, így egy SEO barát weboldalon célszerű ilyet alkalmazni, különösen akkor, ha egy webshopról van szó.

45. Mobilbarát weboldal

A keresések többsége ma már mobilról indul, így fontos, hogy a website mobil optimalizált legyen.

A Google már elvárja (mobile-first indexing), hogy a weboldal mobilbarát legyen.

TIPP

Használjunk AMP-t, vagy legyen reszponzív a website dizájn.

46. Könnyű használat

Bár nem közvetlenül, de közvetetten ártalmas SEO szempontból ha egy oldal nehezen, nehézkesen használható.

Ebben az esetben a látogató könnyen a bezárás mellett dönt és visszatér a találati listához, ami azt mondja a Keresőnek, hogy ez nem az amit keresett, ez végül rontja az oldal jó rangsorolási esélyeit.

Fontos, tehát, hogy az oldal legyen könnyen használható.

47.  Google Analytics és Search Console használata

Egyesek szerint ennek a két eszköznek az összekötése a weboldalunkkal, segít a jobb helyezésben, mivel így a Google több adatot, statisztikát kap az oldalról.

Ezt a legendát a Google konkrétan cáfolta, ettől függetlenül persze érdemes, (sőt kötelező) használni ezeket az eszközöket, mert így mi magunk is elemezhetjük az oldal “teljesítményét” sok szempontból.

48. Felhasználói értékelések, reputáció

Ez egy nagyon kényes és fontos szempont a Keresőalgoritmusokban.

A hírneved és a felhasználói értékeléseid mind kihatnak a Google rangsorolásodra.

A negatív reputáció SEO szempontból is ártalmas.

Történt egy konkrét eset az USA-ban, aminek hatására a Google bevezetett egy keresőalgoritmust ezek figyelésére.

A cikk itt olvasható el: https://googleblog.blogspot.com/2010/12/being-bad-to-your-customers-is-bad-for.html

49. A hivatkozó Domain kora

A “régi motoros” domainekről érkező linkek értékesebbek lehetnek, mint a vadi új oldalról érkező hivatkozások.

Már csak azért is, mert egy “fiatal” domain-nek még nem lehet túl nagy authoritása, túl “hiteltelen”, hogy komolyabb link erőt képviseljen

Persze önmagában a domain életkora nem garancia, ha azon nincs releváns tartalom, vagy nincs értéke.

50. A hivatkozó domainek száma

Az egyik legfontosabb Google rangsorolási szempont az oldalunkra hivatkozó különböző domainek száma.

Tehát nem mindegy, hogy egy domainről van 10 linkünk, vagy 10 domainről 1-1 linkünk. Az utóbbi bizonyára értékesebb SEO szempontból.

51. Linkek különböző aloldalakról

Természetesen ha egy domainen belülről jön több aloldalról linkünk az nem baj.

52. Link szöveg (anchor text)

A hivatkozás szöveg ugyan az utóbbi időben már kevésbé meghatározó (mivel a Google a link környezetében lévő tartalom alapján kitalálja a témát) , de azért van jelentősége.

Itt a fő javaslat, hogy a link szövegek (anchor text) ne legyenek egyformák minden link esetében.

TIPP

Tehát ne csak egy, és ugyan azt a kulcsszót tegyük a link szövegbe, legyen változatosság, így a linkprofil is természetesebbnek hat.

53. Kép alt tag (kép hivatkozásoknál)

Linkeket képekre is el lehet helyezni, nem csak szövegeken.

A képek Alt Tag-je ugyan úgy viselkedik mint a link szöveg, és ugyan úgy érvényes rá az előbbi pont.

54. .edu / .gov / .org linkek

A Google azt állította, hogy nincs jelentősége a domain végződésenek a link értéke szempontjából.

A SEO világban mégis alapból nagyobb értéket tulajdonítanak az ilyen TLDs domainról érkező linkeknek.

Az igazság odaát van, de ha a puszta logika alapján közelítjük meg a kérdést, akkor indirekt módon valószínűleg tényleg nagyobb értékük van ezeknek a linkeknek, mivel ezek az oldalak többnyire gazdasági érdekektől mentes célt szolgálnak, informálnak és megbízható információforrások, így természetükből adódóan értékesebbek mint egyéb “piaci” oldalak.

Ha sikerül ilyen oldalakról dofollow linket szerezni az SEO szempontból komoly előnyt jelenthet.

55. A hivatkozó domain és aloldal megbízhatósága

Ez egyszerű:

Megbízható domainről / aloldalról érkező link értéke magas.

Nem megbízhatóról érkező link értéke alacsony, vagy akár ártalmas.

Itt egy érdekes cikk a PageRank-ról: https://ahrefs.com/blog/google-pagerank/

56. Linkek konkurens oldalról

Ha egy linkelő oldal ugyan abban a találati listában szerepel mint mi magunk, és onnan hivatkozást kapunk, annak komoly SEO előnyei lehetnek.

Persze ilyen linket elég nehéz beszerezni, ki akarna a konkurenciára hivatkozni.

Kivételek azért akadnak.

57. Elvárt linkek

Egyes SEO körökben keringő legenda szerint minden témában vannak olyan (mondjuk, hogy az adott témában tekintélyes) website csoportok, ahonnan a kereső “elvár” hivatkozást ahhoz, hogy igazán hitelesnek tekintsen minket.

Ez ugyan városi SEO legenda, de akár lehet is benne valami, különösen angol nyelvterületen.

58. Hozzászólás linkek

Bevett technika hozzászólásokban linkeket elhelyezni (már ahol engedik és nem nofollow linkek keletkeznek).

Ezeknek a linkeknek az értéke jóval alacsonyabb, sőt ha tömeges számban gyártja valaki ezeket, az akár még ártalmas is lehet.

Több elismert SEO szakember szerint ezt a technikát manapság már nem is javasolt alkalmazni.

TIPP

Ne vigyük túlzásba, és ne ez legyen az egyedüli alkalmazott linképítési technika.

https://webmasters.googleblog.com/2017/05/a-reminder-about-links-in-large-scale.html

59. Linkek reklámokból

A reklámokból érkező linkeket a Google elvileg alapból kiszűri. Így nem veszi számításba a Google rangsorolási szempontból.

60. Nofollow linkek

Örökös vitatéma, hogy nofollow linkeket érdemes-e SEO szempontból építeni.

A Google (Mat Cutts) azt mondta erre korábban, hogy: “nofollow linkeket ÁLTALÁBAN, nem veszük számításba…”

Tehát időnként azért igen ?

Egy biztos, ha olyan nofollow linket építünk, ahonnan látogatók érkezhetnek az oldalra, annak lehet értelme, függetlenül a rangsorolástól.

A nofollow linkek azok, amiket úgy hozznak létre, hogy azokat szándékosan ne vegyen figyelembe a Google rangsorolási szempontból.

Például a forum motorok többsége alapból nofollow-ként jelöli a hozzászolásokban elhelyezett linkeket. Illetve az affiliate linkeket is nofollow-ra állítják.

bővebben a nofolow linkekről: https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=hu

61. Linkprofil diverzifikáció és természetesség

Ha csak egy-két hivatkozás típusú linkünk van, például hozzászólás linkek és forum linkek, az webspam jellegű oldalra utalhat a Google szemében. (A fórum linkeket amúgy sem értékeli nagyra a Google)

A másik, ami biztosan szemet szúr előbb utóbb a Googlenek, hogy ha Black Hat SEO módszerrel szerzünk linkeket, például PBN-ről. Ha nem is azonnnal, de egy jövőbeni algoritmusfrissítés könnyen kidobhatja az oldalunkat a találati listából.

TIPP

1. Ügyeljünk rá tehát, hogy minél több eltérő jellegű linket szerezzünk, lehetőleg ne legyen túlsúlyban valamelyik típus.

2. Soha ne használjunk Black Hat SEO módszereket linképítésre (sem).

62. Link helye a tartalomban

A linkek elhelyezkedését is számításba veszi a Google rangsorolási szempontból: azok a linkek, amik tartalom szövegben, bekezdésekbe, vagyis contextbe vannak helyezve, értékesebbek, mint máshol (pl.: footer, sidebar vagy partenereink oldal) található linkek.

Ezen felül a tartalom hossza is számít, amiben a link el van helyezve.

Egy ezer szavas tartalomban szereplő linket értékesebbnek tekint a Kereső, mint egy 2 összetett mondatos “tartalomban” található.

Mi több, a tartalom értékessége/hasznossága azaz minősége is számít a link-erő szempontjából. nyilván egy spam szintű tartalomban lévő link nem lehet olyan értékes mint egy jól megírt minőségi tartalomban lévő.

63. Belső linkek linkszövege

A belső linkek szövege és kontextusa utal a hivatkozott céloldal témájára, így erős rangsorolást befolyásoló tényező a céloldal szempontjából.

TIPP

Érdemes jól meghatározott, kulcsszavas belső linkeket építeni a websitra, jelezvén a keresőmotoroknak, hogy melyik aloldalunk miről szól. Egyebek mellett ezzel a website-on tarthatjuk a látogatót, és növelhetjük az aloldalak forgalmát is.

64. Linkek a tartalom elején

A tartalom első részében elhelyezett linkek nagyobb link-erőt közvetítenek a céloldalnak, mint a tartalom lentebbi részébe beágyozott linkek.

Ezt a jelenséget nemzetközi SEO cégek kísérletei igazolták.

pl.: https://moz.com/blog/10-illustrations-on-search-engines-valuation-of-links

TIPP

Ha van befolyásunk rá, akkor törekedjünk rá, hogy a tartalom elején legyen az oldalunkra mutató link beillesztve.

65.  Link relevancia

Releváns témájú aloldalról érkező link sokkal értékesebb, mint egy teljesen téma idegen weblapról érkező.

Még határozottabban igaz ugyan ez a teljes forrás website témáját illetően.

Tehát például, ha egy website készítéssel foglalkozó webhelyünk van, akkor legalább ilyen vagy közeli témájú weblapról szerezzünk linket.

De a legjobb, ha a teljes forrás website ezzel a témával foglalkozik.

66. Linkszerzési tendencia (link velocity) 

A linkek szerzésének időbeli eloszlása (link velocity) is Google rangsorolási szempont: az időben egyenletesen vagy exponenciálisan növekvő link-szám természetesnek számít, ellenben a hirtelen tömegével keletkező link dömping felettébb gyanús a Google szemében.

Ugyan így káros, ha a linkjeink száma időben csökken, mert ez csökkenő népszerűségre utal a Keresőnek.

TIPP

ügyeljünk rá, hogy a linkszerzésben legyen folyamatosság és ne kampány szerűen építsünk hirtelen sok linket.

67.   Wikipedia linkek

SEO körökben vitatott ugyan, de egyesek szerint a Wikipedia oldalról érkező linkek erősítik az oldallal kapcsolatos bizalmat, még úgy is, hogy a wikipedia linkek nofollow linkek.

68. Linkek életkora

Egy régi Google szabvány tanulsága szerint rangsorolási faktor lehet a link “életkora” azaz, hogy mióta létezik változatlan formában a hivatkozás.

https://www.searchenginejournal.com/backlink-age-seo-factor/9943/

TIPP

kezdjünk el értékes linkeket építeni, most ?

69. Linkcsere

A Google kifejezetten rossz szemmel nézi a linkcsere jellegű hivatkozásokat.

további info: https://support.google.com/webmasters/answer/66356?hl=hu

70. Kimenő linkek száma

Egy oldalon lévő kifelé mutató linkek száma is Google rangsorolási szempont.

Törekedjünk ennek használatára, de ne vigyük túlzásba sem.

TIPP

linkeljünk olyan külső forrásokra, amik egyszerre értékesek a látogató számára és persze témába vágnak.

Javasolt a hivatkozásokat úgy beállítani, hogy új lapon nyíljanak meg, így a látogató ha rá is kattint, nem navigál el az oldalunkról!

Felhasználói viselkedés alapú faktorok

71. RankBrain keresőalgoritmus

RankBrain egy mesterséges intelligencia (AI) algoritmus, aminek a célja, hogy a keresési találatok sorrendjét a felhasználói viselkedés jelek mérésből levont következtetéseknek megfelelően alakítsa.

például, ha a top #1 pozícióban lévő találatnak a többihez képest nagyobb a visszapattanási aránya (bounce rate), akkor a sorrend könnyen módosulhat, pusztán a felhasználói viselkedés ezen jellemzője alapján.

Hasonló eset amikor egy #5 helyen lévő találat átkattintási aránya (CTR) határozottan jobb, mint a többi találaté, akkor könnyen feljebb kerülhet kizárólag ennek a tényezőnek a figyelembevételével.

Ebből is látszik, hogy a már régen nem lehet a cél a kereső “megtévesztése”, mert ha máskor nem, hát a felhasználó “lebuktatja” ezeket a weblapokat, így nincs nagyon értelme trükközni.

72. Schema.org használata

Az oldalak, amik használnak schema markup meta adatokat általában jobban rangsorolnak mint azok amik nem.

Vélhetően a pozitív hatás miatt, amit a találati listában megjelenő “extrák” miatti magasabb átkattintási arány CTR eredményez. (lásd RankBrain CTR).

73. Chrome könyvejelző

Igen. ha valaki elmenti az oldaladat a könyvjelzőként a chromeban, az miért ne lenne egy jelzés a Google számára, hogy az jó!

Persze, ha Te saját magadat elmented az nem fog segíteni ám. ?

74. Kommentek száma

A sok hozzászólás egy bejegyéshez, egy jelzés a Google-nek, hogy a tartalom érdemes arra, hogy kommentálják és sokan “követik”.

Mindez segíthet a jobb rangsorolásban.

75. Dwell Time = Tartózkodási Idő

Az oldalon töltött idő.

A találati listából átkattintás után az oldalon töltött idő.

Ha ez rövidebb az átlagnál, akkor a Google tudja, hogy valami nem oké.

TIPP

Ezt az időt lehet növelni például video beszúrásával, meg persze olyan érdekes és értékes tartalommal, ami a látogatót “odaragasztja” az oldalhoz.

Google speciális tényezők

76. Személyre szabott találati lista

Lehet, hogy már észrevetted, hogy az általad már látogatott oldalak jobb helyen jönnek a kereséseidre.

Ez azt jelenti, hogy a látogatásaid története (sőt a keresési történet) is Google rangsorolási szempont, de a kereső személytől, és history-átol is függ.

77. Hely alapú kiértékelés

Egyrészt a websiteot kiszolgáló szerver IP címe és a domain országnak megfelelő végződése is befolyásolhatja egy oldal helyezését.

Például, ha két weblap minden másban egyenrangú egy keresésre, akkor a Magyarországon lévő IP címen üzemeltetett és .hu végű website előnyt kaphat egy mondjuk amerikában üzemeltetett .com végű találattal szemben.

78. Lokális keresések

Hely alapú keresések esetén a találati lista elé a Google térkép alapú találatokat tesz általában.

például ha beírjuk hogy 3D műszempilla Budapest, akkor azokat a műszempilla építőket akinek indexált hely adatai megvannak kiteszi a térképes találatok közé:

79. Kép és videó alapú találatok

A Google gyakran a kép találatokat és videókat (természetesen youtube) kiteszi a keresési eredmények elejére.

TIPP

érdemes a képek meta adatait jól kitölteni, így egy-egy kulcsszóra megjelenhet az általunk a weblapon használt kép, vagy ha a kulcsszóra optimalizált videot teszünk fel a youtubera, és azt beágyazzuk az oldalunkba akkor akár ezt is be tudja rangsorolni az elsők közé, ami látogató-mágnesként tud viselkedni a találati listában.

Márkanév jellegű rangsorolási jelek

Ha egy websitehoz kapcsolódik márkanév, az mindig egy jelzés a Google keresőnek, hogy a website értéket hordoz.

Az alábbi faktorok befolyásolhatják egy márka, és így a websitehoz kapcsolódó információk megítélését a keresőalgoritmusokban:

80. Keresés márkanévre

Ha a Googleben a márkanevedre irányuló kereséses száma elér egy kritikus számot, akkor a kereső azt egy igen erős bizalmi jelnek tekinti, és így segíthet globálisan a jobb helyezés felé lökni a website témájára releváns keresések esetén.

81. Keresés márkanévre és kulcsszóra együtt

Ha a Keresőben rákeresnek a márkanavedre és a kulcsszóra együtt, akkor az egy lökést adhat a Google rangosorolásban a kulcsszó márkanév nélküli keresés esetében is.

82. Közösségi média oldalak

Ha márkanevesített közösségi oldalak kapcsolódnak a website-hoz, és ennek pozitív a közösségi médiában a megítélése (likeok száma követések száma, stb.) az egy jelzés a keresőnek, hogy a márka értéket tükröz, így vélhetően a kapcsolódó website tartalmát is komolyabban veszi.

83. Márkanév említések

A márkanév említése még akkor is jelentős lehet, amikor az adott említés nem tartalmaz linket.

Negatív rangsorolási jelek

Következzenek olyan rangosrolási tényezők, amik egyértelműen negatív jelzések a keresőmotorok felé, így hátrányosan befolyásolják egy oldal/website rangsorolását.

84. Gyenge minőségű tartalom

A tartalom minősítését a Panda néven elhíresült keresőalgoritmus hivatott végezni, és a rossz minőségű oldalakkal szemben a színvonalasabb oldalakat rangsorolja előre.

A tartalom minősége tehát nem kérdés mennyire fontos.

85. Linkszemét

Ha a website-ról irreleváns, gyenge minőségű oldalakra mutató linkek vannak, az egyértelműen rontja a weboldal vagy a teljes website besorolását.

https://support.google.com/webmasters/answer/81749?hl=hu&ref_topic=6001971

TIPP

Saját magunk nyilván nem fogunk kilinkelni ilyen oldalakra, de ügyeljünk rá, hogy a blogpost hozzászólásokba se kerülhessenek nem kívánt linkek: jóváhagyás nélkül ne engedjünk ki hozzászólást, használjunk spamszűrőt és nofollow linkeket.

86. Reklámok

Azok az oldalak, amik tele vannak zavaró reklámokkal és állandóan felugráló trükkös popupokkal, a Google szemében a gyenge minőséget képviselnek, így a Keresőalgoritmusok ezeket hátra sorolhatják.

Különösen veszélyes olyan popup ablakok megjelenítése, amik mobil nézetben a teljes képernyőt kitakarják.

A Google alapvetően “nem szereti” az olyan siteokat, amik főleg a reklámbevételek maximalizálására fókuszálnak, miközben a látogatóknak semmilyen hozzáadott értéket nem nyújtanak.

Az ilyen reklám és affiliate oldalakat a Google többnyire hátra sorolja a találati listában ha megtalálja.

87. Túloptimalizált oldalak

A Google konkrétan bünteti azokat az oldalakat amik túl vannak optimalizálva (például kulcsszó halmozás – keyword stuffing).

A keresőmotor, figyel erre nem csak a látható tartalomban, de a meta adatokban is.

88. Generált, “töltelék” tartalom

A Google képes kiszűrni azokat a tartalmakat, amit vagy automatikusan, valamilyen szöveg generátorral hoztak lére, vagy csak értéktelen információmentes rizsa az egész.

Ezeket a Google, ha felfedezi, azonnal kiszórja az indexből.

89. Dömping szerű linképítés

A hirtelen jött nagy mennyiségű bejövő link keletkezése nem túl életszerű, és ezt a Google is tudja.

sanyi(kukac)assembly(pont)hu
sanyi2[kukac]assembly[pont]hu
sanyi@assembly.hu